Tosteberga | Portfolio Categories Byalaget arrangerar
9
archive,tax-portfolio_category,term-byn-erbjuder,term-9,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-1.6,

Örndagen

Information från Naturskyddsföreningen:

Det är mer än 10 år sedan, som vi genomförde den första örndagen i Tosteberga, för att celebrera dessa magnifika vintergäster. Traditionen fortsätter och alla, som fascineras av dessa giganter välkomnas till hamnplanen i Tosteberga mellan kl. 9:00 och 13:00. Det blir bl.a. information kring det aktuella läget för havs- och kungsörnar och kring det stora arbete, som lagts ner för att rädda den en gång hotade havsörnsstammen.

Kontakt: 

Evert Valfridsson
044-32 30 45 eller 070-602 30 45 evert.valfridsson@naturskyddsforeningen.se

 

Såhär beskriver Lars Janemo sitt arbete med åteln

Naturvänner dras numera i stora skaror till Tosteberga bodar för att vintertid se på örnar. I alla tider har örnarna dragits till trakten. De flesta av fåglarna är födda i ett skärgårdslandskap och  har en flyttningsdrift att söka sig söderut vintertid  när hemmatrakterna bjuder på allt kärvare levnadsvillkor. På grund av miljögifter var havsörnarna runt Östersjön nära utrotning under 1960-talet. Svenska Naturskyddsföreningen startade 1971 ”Projekt havsörn”. Ett forsknings- och räddningsprojekt som visat sig mycket framgångsrikt.

 

Vi glädjer oss åt att så många människor finner nöje av se örnarna från Bodarna, men vi glor ilsket och mögit på dem som stör vid åteln.

 

Inspirerad av ”Projekt Havsörn” frågade jag markägaren, greve HG Trolle-Wachtmeister, om hans tillstånd att börja utfodra örnar i Havtäppet. Glädjande nog fick jag ett positivt svar. Detta var i mitten av 70-talet och alltsedan dess har hela vår familj vintertid sett arbetet som en stimulerande och trevlig uppgift att samlas kring. Vi glädjer oss åt att så många människor finner nöje av se örnarna från Bodarna, men vi glor ilsket och mögit på dem som stör vid åteln.

 

Genom att en stor del av örnarna blir ringmärkta som boungar, har vi från vår observationskoja kunnat avläsa ringarna och kunnat konstatera varifrån de kommer. Våra matgäster är från hela Sverige, hela Finland, Baltikum och Tyskland. Den mest avlägsna var en fågel född på Kolahalvön. Kan det ha varit Kolamossen som lockade? Ringarna gör det också möjligt att se födelseåret.

 

Den stora ökningen av havsörnstammen fick vi på 80-talet, när vinterutfodringen i hela landet ökat ungfåglarnas överlevnad. Sverige hade 2010 cirka 550 par som hävdade revir. I Skåne fanns 12 av dessa par. Hårda vintrar har vi läst av 40 – 50 örnar och eftersom flertalet är omärkta, så gästas Tostebergatrakten av kanske inemot 150 havsörnar. Kungsörn är en sällsynt gäst vid åteln. Vanliga är korp, kråka, skata, glada, orm- och fjällvråk samt milda vintrar även trutar. Den mat vintergästerna bjuds på är frysta svinstrupar och lungor. Eftersom havsörnen normalt till stor del är en asätare ”skämmer vi inte bort dem” med slaktresterna.

 

Lars Jarnemo
0

Städdag

Håll Tosteberga rent! Gemensam städvandring längs byns vägar. Vi ses vid IOGT. Efteråt bjuds på grillad korv och kaffe.

Datum kommer inom kort, välkomna!

0

Allsång i hamnen

Damma av picknickfilten, pumpa din cykel, värm upp stämbanden och styr kosan till Tosteberga hamn. Allsång med dragspel under ledning av Tunnbybälgarna. Servering av nystekt sill, den sedvanliga grillade korven, frasiga våfflor och nybryggt kaffe. Gratis inträde. Undvik om möjligt bilen, då antalet parkeringsplatser är begränsat.

0

Valborg

Fira in våren i Tosteberga. Vi går fackeltåg från IOGT till majbålet, som tänds nere i täppan bakom Olstorp.

0

Loppis den 6 juni 2023

VÄLKOMNA
Nu är det dags igen, byaloppis i Tosteberga den 6:e Juni 2023  kl:11-14

Kom och fira nationaldagen med loppis kl 11:00 i Tosteberga. Traditionell Byaloppis, kring de tre vägarna i byn.

Vill du hyra ett bord för försäljning? Tidigare års försäljare har förtur och kommer att bli kontaktade i början/mitten på april . Har du inte hyrt en plats 2022 och vill sälja 2023, kan du göra en intresseanmälan genom att skicka ett mail till:  info@tosteberga.se

En del platser brukar bli lediga.

0